Die Lustige Witwe

Die Lustige Witwe (2014)

Parijs, de stad van de liefde en de lichte zeden. Op de Pontevedrijnse ambassade wordt de verjaardag van vorst van Pontevedro gevierd. De Pontevedriaanse ambassadeur, baron Zeta, bedenkt een plan om de miljoenen van weduwe Hanna Glawari veilig te stellen, zodat zij niet in handen vallen van een buitenlander. Hij vraagt zijn secretaris, graaf Danilo Danilowitsch, met deze schatrijke en vrolijke weduwe te trouwen, zodat haar erfenis in het vaderland blijft. Danilo was al verliefd op Hanna vóór haar huwelijk, maar kon toen niet met haar trouwen vanwege zijn adellijke stand. Nu wil hij echter niet met haar trouwen uit angst dat zij zal denken dat hij achter haar geld aan zit. Wel wil hij ervoor zorgen dat Hanna niet in handen van een rivaal zal vallen. Hanna vindt zijn desinteresse in eerste instantie een uitdaging, maar van lieverlee verliest ze haar interesse in hem. De vrouw van de ambassadeur, Valencienne, heeft grote moeite haar minnaar Camille de Rosillon op afstand te houden. Baron Zeta betrapt, zonder het te weten, zijn vrouw met haar minnaar. Griffier Njegus weet net op tijd de twee vrouwen, Hanna en Valencienne, te verwisselen, waardoor de baron alleen Hanna en Camille samen ziet. Het wordt Valencienne te heet onder de voeten en ze duwt Camille in de richting van Hanna, waardoor Danilo jaloers wordt. Danilo belsuit daarop Hanna zijn liefde te verklaren en Valencienne en Camille zetten hun relatie voort.

der bettelstudent

Der Bettelstudent (2012)

Het speelt zich af in de Poolse stad Krakau in 1704, onder heerschappij van koning August II de Sterke. De Gouverneur van Krakau, Kolonel Ollendorf, heeft tijdens een bal de Poolse gravin Laura Nowalska op haar schouder gekust. Zij heeft de Kolonel op haar beurt terecht gewezen door hem een klap met haar waaier te geven. Ollendorf is beledigd en zint op wraak. Hij vraagt de gevangen student Symon om Laura het hof te maken in ruil voor zijn vrijheid en doet net alsof Symon een steenrijke prins is. Op de jaarmarkt maakt Symon Laura het hof, terwijl zijn maatje Jan als adjudent haar zusje weet te schaken. Op een gegeven moment krijgt Symon echter spijt van hte spelletje en wil hij Laura alles opbiechten. De moed ontbreekt hem om het haar te zeggen en dus schrijft hij haar een brief, die onderschept wordt door Ollendorf. Als Laura en Symon getrouwd zijn, komen de gevangenen hen geluk wensen. Laura krijgt nu voor het eerst te horen wie haar echtgenoot daadwerkelijk is. Adjudant Jan is echter geen student, maar graaf Opalinski, die in het geheim een opstand voorbereidt heeft om de Saksen uit Krakau te verdrijven. Hij doet Symon een middel aan de hand om Ollendorf te wreken. Symon geeft zich uit voor de gezochte hertig Adam Kasimir en Jan zal hem aan Ollendorf uitleveren en de beloning opstrijken. Met dit geld koopt Jan de commandant om, die even later door de Poolse opstandelingen wordt ingenomen. Voor deze heldendaad krijgt Symon een graventitel en nu kan Laura hem toch nog in de armen sluiten.

SONY DSC

Im Weissen Rössl (2010)

Im Weissen Rössl speelt zich af in Sankt Wolfgang aan de Wolfgansee, voor de Eerste Wereldoorlog. Leopold, de kelner van hotel Im Weissen Rössl, is hopeloos verliefd op zijn bazin, waardin Josepha Voglhuber. Zij is echter verliefd op dr. Siedler, die regelmatig bij haar logeert. Leopold probeert op allerlei manieren te voorkomen dat Josepha en Siedler nader tot elkaar komen, maar maakt het zo bont dat hij ontslagen wordt. Josepha moet hem echter toch weer in dienst nemen als keizer Franz Joseph op bezoek komt en Leopold een toespraak moet houden. De keizer zorgt er tenslotte voor dat Josepha en Leopold een paar worden, terwijl dr. Siedler zich met de dochter van de fabrikant Giesecke verloofd.

P1030979.JPG

La Périchole (2008)

La Périchole is een opéra bouffe van J. Offenbach en brengt het verhaal van de straatzangers Périchole en Piquillo. Hun liefde blijkt niet genoeg om van te kunnen leven en hun magen mee te vullen. Dan laat Vice-koning Don Andres zijn oog vallen op de mooie Périchole. Hij wil haar tot zijn minnares maken, maar dat kan alleen als Périchole getrouwd is. Dan begint de zoektocht naar een geschikte bruidegom, die wordt gevonden in de stomdronken Piquillo. Als Périchole en Piquillo eindelijk beseffen dat ze met elkaar getrouwd is, vragen ze Don Andres om vergiffenis en proberen ze hun vrijheid terug te winnen.

P1000414.JPG

De koning van Barataria (Gondeliers) (2005)

Twee gondeliers, Marco en Giuseppe, staan op het punt om te gaan trouwen met Gianetta en Tessa. Maar dan wordt er roet in het eten gegooid. Hertog van Plaza Toro verschijnt samen met de Hertogin, zijn dochter Casilda en de tamboer Luiz ten tonele en al gauw wordt duidelijk dat een van de gondeliers erfgenaam is en koning wordt van Baratarië. Maar… alleen de moeder van Luiz weet wie de koning is. Om het nog even ingewikkelder te maken blijkt dat Casilda als kind is uitgehuwelijkt aan deze koning, maar dat zij in het geheim een relatie heeft met Luiz. De gondeliers vertrekken naar Baratarië, maar voelen er niks voor om koning te worden. In tussentijd wordt de moeder van Luiz gezocht om van haar te horen wie nu de echte koning is. In het paleis zetten Marco en Giuseppe alles op zijn kop. Zij zijn namelijk republikeinen en verzetten zich tegen de monarchie. En dan wordt de moeder van Luiz gevonden…

P1010085.JPG

De piraten van Penzance (2003)

Een Engelse operette van Gilbert en Sullivan over de beruchte Piraten van Penzance, die op het rotsachtige strand van Cornwall afscheid nemen van leerlingpiraat Frederic. Frederic is wees en werd door oppas Ruth naar de piraten gestuurd om de zeevaart te leren kennen. Ruth zelf is bij hem gebleven als keukenmeid van de piraten. Frederic is zo naïef gebleven dat hij met Ruth wil trouwen. Totdat hij op het strand twaalf leuke jonge meisjes tegenkomt en op slag verliefd wordt op Mabel. De piraten willen met de andere meisjes trouwen, die de dochters blijken te zijn van Generaal Stanley. Hun vader protesteert heftig tegen de trouwplannen en weet de zwakke plek van de piraten te raken. Zij vallen uit principe namelijk nooit wezen aan en de generaal beweert nu dat hij een wees is. Het groepshuwelijk wordt afgelast, maar Generaal Stanley krijgt wroeging over zijn smoesje. Samen met Frederic laat hij de politie aanrukken, die beweren de piraten in de pan te gaan hakken. Dan wordt Frederic belaagd door de piraten en Ruth. Hij is jarig op 29 februari en de piraten beweren nu dat hij dus pas 5 jaar oud is en geen 21, de leeftijd waarop hij van Ruth van boord mocht. Nu moet hij dus bij de piraten blijven. Nu ziet Frederic nog maar één uitweg: hij verklapt aan de piraten dat Generaal Stanley heeft gelegen en helemaal geen wees is. Frederic moet afscheid nemen van Mabel, want de kapitein wil nog dezelfde nacht de generaal in zijn kasteel overvallen. De politie verschijnt ook ten tonele en delft onmiddelijk het onderspit tegen de piraten. Maar als de brigadier in naam der koningin de piraten oproept tot overgave, zwichten zij hier meteen voor.

Driemeiden.jpg

De Mikádo (2002)

Nanki-Poo is de zoon van de Mikádo en moet met hofdame Kátisha trouwen. Hij is echter verliefd op Yum-Yum en besluit het hof te ontvluchten. Vermomd als minstreel vertrekt hij naar Titipu om Yum-Yum te bezoeken, die op haar beurt weer verloofd is met Ko-Ko. Ko-Ko is ter dood veroordeeld, maar heeft gratie gekregen en is tot opperbeul venoemd. Ko-Ko heeft de opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat er ook inderdaad iemand in Titipu onhoofd wordt. Als hij hoort dat Nanki-Poo uit liefdesverdriet zelfmoord wil plegen, stelt hij voor hem voor vier weken op zijn kosten van het leven te laten genieten en hem daarna te laten onthoofden. Nanki-Poo stemt hiermee op, maar op één voorwaarde: dat hij met Yum-Yum mag trouwen. Ko-Ko stemt hiermee in, omdat hij een slachtoffer moet hebben, maar volgens oud gebruik wordt de vrouw van een onthoofde levend begraven. Dan verschijnt de Mikádo met Katisha om te zien hoe de zaken ervoor staan. Ko-Ko vertelt dat hij een zekere Nanki-Poo heeft onthoofd, niet wetende dat dit de zoon van de Mikádo is. En wie de zoon van de Mikádo ombrengt, wacht zelf een gruwelijke dood. Nanki-Poo wil best aantonen dat hij eigenlijk nog springlevend is, maar dan moet Ko-Ko eerst met Katisha trouwen!